Dela sidanDela sidan
/media/131747/img_0380.jpg?anchor=center&mode=crop&width=750&height=320&rnd=131329337920000000

Sommarkurser 2018

Måndagen den 17 juli 2017 skrevs det historia i dubbel bemärkelse på Ädelfors folkhögskola när de nya sommarkurserna startade med kursen Skriv din bok med Vetlandaförfattarinnan Maria Bielke von Sydow som kursledare.

Skrivarkursen följdes av en kurs i Skinnsömnad 24-28 juli under ledning av Dalaprofilen Täpp Lars Arnesson. Deltagarna fick lära sig arbeta med det levande materialet skinn och göra egna skinnhantverk. Samma vecka genomfördes kursen Praktisk örtkunskap och örtmediciner som var en introduktion till att börja använda medicinalväxter för välmående och som medicin. Stella Högberg var kursledare.

De nya sommarkurserna avslutades 7-11 augusti med kurser i Keramik och i Luffarslöjd/trådslöjd. I Keramikkursen jobbade deltagarna i lergodslera och i olika tekniker och fick lära sig dreja, ringla, kavla, tumma och dekorera och engobera under Cecilia Perssons handledning. Veronica Thorn ledde Luffarslöjd/trådslöjd som innebar att lära ett gammalt hantverk i både ny och traditionell tappning.

Gemensamt för kurserna var att inga förkunskaper krävdes. Deltagarna visade dock prov på stor kreativitets - och skapandeförmåga under kurserna som också fungerade som rekreation och avkoppling med smålandsskogen som omgivning. En viktig del i sommarkurserna, jämte att få nya kunskaper, var det gemensamma utbytet och möjligheterna till aktiviteter efter kursdagen. Under sommarkvällarna kunde deltagarna umgås och lära känna varandra i skolans restaurang, promenera i motionsslingorna, besöka gymet, spela bangolf, spela tennis, tillbringa en stund biblioteket eller besöka Vetlanda som ligger ca 20 minuter från skolan.

På torsdagarna hölls gemensamma samkväm i restaurangen med trubadur-uppträdanden, och där deltagarna på kurserna läste upp sina texter och visade sina hantverk för varandra.

Planeringen av kurserna sommaren 2018 är redan i full gång. Utöver de kurser som genomfördes i år blir det flera kurser i varierande ämnen. Kursprogrammet presenteras under hösten. Vill du vara med nästa sommar? Fyll i dina kontaktuppgifter så skickar vi kursprogrammet när det är fastställt.

 För mer information