IT-spåret

IT-spåret

Är för dig som är bosatt i Jönköpings län, har ett stort intresse för IT och samtidigt har en autismdiagnos nivå 1. IT-spåret är en uppdragsutbildning från Region Jönköpings län tillsammans med de tre samordningsförbunden i Jönköpings län: Södra Vätterbygden, Finnveden och Höglandet.

Information

Kursens längd: 1-3 år
Antagningskrav: Du ska ha fyllt 19 år, vara bosatt i Jönköpings län och huvuddiagnosen autism nivå (ASD)

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasial. Löpande ansökning och antagning.

Ansök här


IT-spåret har funnits som uppdragsutbildning sedan 2012 men bedrivs sedan 2023 på Ädelfors Folkhögskola i Holsbybrunn, strax utanför Vetlanda. Innehållet i kursen utformas utifrån kursplanen och utifrån deltagarens behov och förkunskaper varför varje deltagare har en individuell studieplan.

På kursen får du stora möjligheter att utvecklas både kunskapsmässigt och som person. Vi har internatboende som du som deltagare kan bo på under tiden du studerar här. Klassrummet är anpassat utifrån deltagarnas behov och tillhandahåller de hjälpmedel som du behöver; datorer, skärmar, hörlurar osv.


 



Vad är IT-spåret?

It-spåret har 15 platser med löpande ansökan och antagning. Studielängden kan variera utifrån den enskildes förutsättningar och behov. På It-spåret är vi 1 lärare och 1 projektledare/koordinator. VI har tillgång till en lärarassisten och elevassistententer som stöttar dig både i och utanför klassrummet, vid beov.

Kurser vi läser

På gymnasienivå: 

  • webbutveckling
  • programmering 1 och 2
  • dator- och nätverksteknik: datorteknik 1 a-b, dator och nätverksteknik, nätverksadministration, nätverksteknik, nätverkssäkerhet

På eftergymnasial nivå:

  • webbprogrammering
  • databasadministration
  • databasteknik
  • objektorienterad programmering

Praktik:

  • företag
  • förening eller organisation

Anpassad lärmiljö

Vi erbjuder en lugn, trygg och tillåtande miljö där du blir sedd och accepterad för den du är. Då du har en individuell studieplan varierar längden på utbildningen mellan 1-3 år. Efter avslutade studier får du ett intyg som beskriver de kurser du läst och klarat.  På skolan har vi assistenter som kan stötta dig i dina studier eller i hemmet. Assistenterna styr upp aktiviteter på kvällar och helger som alla deltagare har möjlighet att vara med på. På skolan finns en kurator att prata med om behov skulle uppstå.

Internatet

Internatboende är ett bra sätt att träna på att flytta hemifrån och bli mer självständig. Det finns möjlighet att få stöd av skolans assistenter i att lära sig att sköta om boendet.

Vi erbjuder 3 typer av internatboende: 

  • Egen lägenhet
  • Rum med egen dusch och toalett (dela kök och vardagsrum med andra)
  • Rum med delad dusch & toalett till ett lägre pris (dela även kök och vardagsrum med andra)

    Alla boendena är möblerade och har bredbandsuppkoppling. Av allergiskäl är det inte tillåtet att ha djur på internatet.

Fritiden 

Kursens fritidsledare och assistenter anordnar olika fritids- och friskvårdsaktiviteter där du är välkommen att delta. Det är ett bra sätt att både få en mer aktiv fritid och lära känna de andra kursdeltagarna.
Det finns även ett modernt och välutrustat gym där du får träna gratis och en mängd olika utrustning för fritidsaktiviteter som du får låna.Runtom skolan finns ett större skogsområden med elljusspår för promenader eller löpning. 


Ansökan 

Vi rekommenderar att du gör ett studiebesök hos oss på It-spåret innan du gör en ansökan. Tid bokas via Sofia Braam-Sommansson, se kontaktuppgifter nederst på sidan. Om du vill får du gärna ha med en person som stöd. Det kan vara en närstående eller eller handläggare ifrån Kommunen, Psykiatrin, Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

Därefter skickar du inte en ansökan till oss. Du kommer att bli kontaktad med en tid för intervju. Vid intervjun är det huvudlärare och projektledare du kommer att träffa. Efter intervjutillfället dröjer det 1-2 veckor innan du får besked om du blivit antagen eller inte. 


Till intervjun vill vi att du tar med dig:
 

  • Intyg till diagnosen autism
  • Referensbrev från handläggare på kommunen/försäkringskassan/arbetsförmedlingen eller liknande

Nedan kan du ladda  ned vår kursplan. Du kan också läsa mer på Skolverkets hemsida


Intervju med samordningsförbunden

Sofia Braam-Sommansson, projektledare på IT-spåret, blev intervjuad av Finnvedens samordningsförbund.
Klicka här för att se intervjun.



Filer för nedladdning
För mer information